Het aanvullend pensioen

Het wettelijk pensioen biedt een mooi basisinkomen, maar dat bedrag is vaak te weinig om aan al uw behoeften te voldoen eens u met pensioen bent. Een bijkomende som is dan ook meer dan welkom. Voor de loontrekkenden voorziet de werkgever dikwijls in een aanvullend pensioen. Dit wordt de tweede pijler genoemd.

Zelfstandigen hebben de mogelijkheid om voor zichzelf een aanvullend pensioen op te bouwen. Dat is het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Zij worden daartoe sterk aangemoedigd om duidelijke financiële redenen, maar ook om fiscale redenen: de premies die zij storten mogen zij aftrekken van hun belastbaar inkomen.

Individueel sparen

Vindt u uw wettelijk pensioen, eventueel aangevuld met een aanvullend pensioen, toch nog onvoldoende voor een zorgeloze oude dag? Dan zijn er nog twee mogelijkheden: de derde en de vierde pensioenpijler.

De derde pijler van ons pensioenstelsel is fiscaal erg interessant en dus al vrij populair. Onder deze pijler vallen het pensioensparen en het langetermijnsparen. Zodra u 18 bent, kunt u er al mee beginnen. En u kunt de fiscale voordelen van pensioensparen en langetermijnsparen cumuleren. Als tegenprestatie voor het fiscale voordeel wordt u aan het einde van de rit door de overheid wel voor 10 % belast op het opgebouwde kapitaal.